Göknyckel, Anacámptis mório

 

Göknyckel_1w.jpg (38082 bytes)

 

 

Göknyckel till hör de orkidéer som blommar tidigt på våren, strax efter St Persnycklar börjat blomma kan man börja leta efter den. Blomningen inleds ofta i första halvan av maj. Göknyckel är en art som inte är lika vanlig som St Persnyckel och den är stadd på tillbakagång, detta kan förmodlligen förklaras med ändrade brukningsformer och kraftigt ökad konstgödsling. Göknyckel är en relativt lågvuxen orkidée, den blir 15-25 cm hög, med en grov stjälk som omges av ett flertal slidformade blad. Blomställningen är glesare , har en avhuggen form och är betydligt mindre än släktingen St Persnyckeln. Det är inte ovanligt att man ser några blommor som ser ut som små överblommade St Persnycklar och som visar sig vara göknyckel. Färgen på blommorna är oftast rödlila men det finns även blommor som är vita.

 

Goknyckel_2w.jpg (34604 bytes)

 

Tittar man närmare på en enskild blomma ser man att två av blommans kalkblad bildar en tydlig hjälm, jämför med St Persnyckel där dessa två kalkblad spretar ut och ger ett helt annat oordnat intryck. Dessa två kalkblad har även tydliga gröna linjer som gör det lätt att artbestämma Göknyckel.

Göknyckel förekommer på Öland och Gotland och här kan man hitta förekomster med många exemplar. Den förekommer fortfarande också i Skåne och i Blekinge men verkar här vara på utdöende. En i mitt tycke vacker plats där Göknyckel blommar varje år är Södra Greda löväng på nordöstra Öland där man förutom en vacker miljö med både löväng och havsstrand/havsäng kan hitta flera andra intressanta arter. På trakterna finns också en av Ölands få lokaler för Tovsippa.

 

Goknyckel_3w.jpg (25264 bytes)