Skruvax, Spiranthes Spiralis

 

 

Skruvax, nordens sällsyntaste orkidé har endast en känd växtplats och det är på Öland där den planterades in för ett 20-tal år sedan och där den sedan dess rotat sig och blivit "bofast". Tidigare fanns Skruvax även på Bornholm men där har den inte synts till på senare tid.

Skruvaxets stjälk är omsluten av slidlika blad och är upptill körtelhårig. Vid basen sitter en rosett av vissnade blad och bredvid början till en ny bladrosett som växer ut under senhösten. Blomaxet ser ut som en fläta med instuckna blommor som sitter i en tät spiral. Blomspiralen upptar nästan hälften av blommans totala höjd. Blommorna är vita till grönvita och lite klockformade, läppen är bred rännformad med krusade kanter och är grönfärgad i mitten. Läppen har två nektarkörtlar vid basen och detta lockar bin och humlor att besöka blomman som då blir pollinerad. Skruvaxet blommar sent, i september och blomningen kan variera kraftigt år från år.

 

 

Ett särskilt tack till Jonas, vars hemsida om Skruvax finns bland länkarna,  som varit mej till stor hjälp för att finna Skruvaxets växtplats.