St Persnyckel, Orchis Máscula

 

StPersnyckel_1w.jpg (54208 bytes)

St Persnycklar är en av de första orkidéer som blommar på våren. Den börjar blomma redan i slutet av april och i maj kan man på Öland se mattor i purpurrött och guldgult när St Persnycklar och Gullvivor blommar samtidigt på Alvaret. Blomningen kan variera kraftigt år från år på samma ställe eftersom blomman dör efter blomningen och utvecklingen från frö till planta tar flera år.

St Persnycklar har en kraftig delvis purpurfärgad stjälk som har en rosett av blad runt basen. Dessa blad kan antingen vara helt gröna eller också brunfläckiga i olika grad. Även blommornas färg varierar kraftigt från puppurröda via olika nyanser av rosa till helt vita. Att artbestämma orkidéer av släktena Orchis och Dactylorhiza med hjälp av blommornas färg är omöjligt. Bilderna nedan visar två olika varianter av vita St Persnycklar den första är en helt vit blomma men med normal pigmentförekomst, den har fortfarande kvar sina purpurröda fläckar på läppen. Dessa fläckar förekommer på alla normala färgvariationer av blommorna. Den andra är en helvit albino variant av orkidéen och denna saknar normalt pigment och har följdaktligen inga fläckar på läppen.

 

StPersnyckel_3w.jpg (23533 bytes)  StPersnyckel_4w.jpg (18678 bytes)

St Persnycklar växer på kalkrik mark i de flesta miljöer, den förekommer dock inte så vanligt i närheten av kärr och sumpmarker utan föredrar ett något torrare läge. Förekomsten av St Persnyckel är framförallt i Skåne på Öland och på Gotland, i dessa landskap kan man hitta platser med upp till tusen blommor på samma plats. I övriga delar av Götaland och Svealand finns spridda förekomster, en och annan större lokal finns det naturligtvis också.

 

StPersnyckel_2w.jpg (49159 bytes)